Bitki çaylarını hepimiz içiyoruz,hele kış aylarında bolca tüketiyoruz.Ama hangi çay hangi derde derman oluyor acaba biliyormuyuz.bence çok iyi bilmiyoruz.Doğal çayları nasıl tüketmeliyiz.bitki çaylarını nasıl hazırlamalıyız,
YEŞİL ÇAY
Cildi deri kanserine yol açan ultroviyole ışınların etkisinden korur.
2-Yeşil çaydaki antioksidan Evitaminindekinden 20 kez kuvvetlidir.
3-Kolestrolu düşürür
4-Tansiyon ayarlar
5-İdrar söktürücüdür
6-İçersindeki flavanoidler sayesinde kan damarlarını güçlendirir
7-İçindeki epigallokataşin gallat adlı kimyasal madde sayesinde akciğer,mide,bağırsak,karaciğer ve deri kanserlerine karşı vücudu destekler.
ADAÇAYI
1-Soğuk algınlıklarına fayda sağlar
2-Menopoz ve regl dönemi sıkıntılarını azaltıcı etkisi vardır
3-Bademcik iltihabı,boğaz hastalıkları,diş iltihabı,yutak ve ağız iltihaplanmalarına,ülsere özellikle önerilir
4-Mide ve bağırsak gazlarını giderir mide bulantısını keser
5-Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar
6-Göğsü yumuşatır
7-Astım sıkıntılarını giderir
8-İdrar ve ter söktürür
IHLAMUR
1-Yatıştırıcı,gögüğ yumuşatıcı ve balgam söktürücü özelliği vardır
2-Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır
3-Kan dolaşımını düzenler
PAPATYA ÇAYI
1-Spazm çözücü ve gaz gidericidir
2-İltihaplarda iyileştirici özelliği bulunur
3-Sinirsel yorgunluklara iyi gelir
KUŞBURNU ÇAYI
1-Enfeksiyonlara ve soğuk alğınlığına karşı bedenin savunma sistemini güçlendirir
2-Cvitamini ve polifenolik içeriği nedeniyle soğuk alğınlığı tedavisinde kullanılır
MELİSA ÇAYI
1-Yatıştırıcı,gaz söktürücü,terletici ve antiseptik etkilere sahiptir
2-Huzursuzluğu ve sıkıntıları giderir
3-Hafıza zayıflığını önler
4-Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri keser
5-Hazımsızlık,baş ağrısı,migren ağrılarına iyi gelir
EKİNEZYA ÇAYI
1-Ekinezya çayının en büyük özelliği,içerenlerinin bağışıklık sistemini güçlendirmesidir
2-Kış aylarında grip ve soğuk alğınlığına karşı önleyici etkisi bulunur
3-Böcek sokmalarında zehirli maddenin vücuda yayılmasını önler
4-Sinüzit tedavilerinde fayda sağlar
REZENE ÇAYI
1-Gaz söktürücü özelliği vardır,hazmı kolaylaştırı
2-Özellikle bebek ve çocuklarda olmak üzere mide bağırsak sistemindeki krampları hafifletir
BİTKİ ÇAYLARI NASIL HAZIRLANIR
Bitki çayı hazırlarken özllikle taze kaynamış klorsuz su kullanın.Suyu kaynattıktan sonra 1-2 dakika dinlendirin.Porselen demliği tercih edin,porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun.Sonra üzerine gerekli miktarda su ekleyin.Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya 1 avuç taze ot için bir bardak su kullanmak gerekir....
Çayın demlenmesi için 2-5 dak yeterlidir.Zencefil gibi kök bitkiden çay yağacağınızda,aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yolunu tercih edin...)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder