1 Kasım 2011 Salı

Ahşap vernikleme

Evde tadilat yada boya işleri yapmayı severseniz,mesela eskimiş masa,veya kapıların cilalanması,parkenizin verniklenmesi gibi,işte püf noktaları

Bazen eskimiş, cilası ve boyası dökülmüş ahşap bir eşyayı yenilemek isteriz. Ya da yepyeni eşyalara merhaba diyecek ham bir objeyi baştan yaratabiliriz. Biraz beceri, ilgi ve sabırla birbirinden güzel ve kullanışlı bir çok obje ortaya çıkarabilirsiniz. Böylece hem yaratıcılığınızı geliştirmiş hem de günün stresinden arınmış olursunuz. Attığınız her fırça darbesinde deşarj olup kendinizden bir şeyler kattığınızda bu işin ne kadar eğlenceli ve rahatlatıcı olduğunu göreceksiniz
Ahşap her zaman güzel görünmeyebilir fakat yüzeyleri çeşitli boyalarla renklendirilirse ahşabın asıl güzelliği o zaman ortaya çıkar. Bu nedenle ahşap hem estetik görünüş amacıyla, hem de neme, toza, havanın bozucu etkilerine, güneşteki U.V. ışınlarına karşı mutlaka boyanmalı ve verniklenmelidir. Ahşap mobilyaların yüzeyleri yalnızca naturel(renksiz)verniklerle örtüldüğünde ahşabın damar ve desenleri ortaya çıkar ve derinliğine bir görüntü kazanır fakat renk olarak çiğ bir görüntü verir.Bu nedenle ahşap eşyalar genellikle verniklenmeden önce uygun boyalarla boyanır.
Ahşap boyaları genellikle iki çeşittir; örtücü boyalar ve örtücü olmayan boyalar. Örtücü boyalar ahşabın damar ve desenlerini tam olarak kapatıp tamamen homojen bir görüntü verirken(lake) örtücü olmayan boyalar (transparan) boyalar ise ahşap yüzeyin rengini az yada çok değiştirir fakat ahşaba asıl güzelliğini veren damar ve desenleri kapatmaz. Bu nedenle ahşap görüntüsü ile beraber istenen renk değişikliği yapılabildiği için boyamada örtücü olmayan boyalar daha çok tercih edilir. Ahşap yüzeylere boya uygulamak çoğu zaman zor ve zahmetli bir iş gibi görünebilir. Bu işin uzmanı olan kişiler eski bir dolabın yada yeni bir mobilyanın yüzeylerine hangi işlemler uygulandığını bilebilirler fakat günümüzde mobilya yüzeylerini yada küçük ahşap eşyaları acemiler bile kolayca boyayabilirler. Ahşap boyamanın birçok tekniği vardır.Bunlardan günümüzde beğenilerek kullanılan teknikleri sizlere açıklamak istiyoruz.

Boyama Nasıl Yapılır?
Boyayı kullanırken, kutu üzerindeki talimatlara mutlaka uyunuz. Kutunun üzerinde yazılı açıklamaları inceleyip uygulamayı ona göre yapınız. Boyama işine, yukarıdan başlayarak, aşağıya doğru devam ediniz. Yağmurlu havalarda dış yüzeylerde boyama yapmayınız. Kirli ve yağlı yüzeyleri boyamadan önce mutlaka temizleyiniz. Parlak yüzeyleri zımparaladıktan sonra boyayınız. Kalın tek kat boya tatbik etmek yerine, ince iki kat uygulamayı yeğleyiniz.

Yeni Ahşap Yüzeylerin Boyanması
Boyama işlemi belirli bir sistem dışında uygulanır.En mükemmel sonuca bu şekilde ulaşılır. Boyama işleminde şu aşamalar izlenir:
1-Yüzey hazırlığı ve temizliği
2-Birinci kat astar
3-Macun ve ikinci kat astar
4-Son kat

Yüzey Hazırlığı
Boya sisteminin yüzeye yapışmasını arttırmak için temizliğin çok iyi yapılması gerekir. Yüzeydeki budak ve reçineli kısımları mümkünse selilozik tinerle silmeliyiz. Yüzeydeki toz yağ ve kirleri
temizlemeliyiz. Tam düzgün bir yüzey için zımpara yapmak gerekir. Zımparayı ağacın suyu yönüne yapmak gerekir.

Birinci Kat Astarlama
Yüzey hazırlığı bitirilmiş ve ham tahta koruyucu veya dekoratif tahta koruyucu ile doyurulmuş yüzey, birinci kat astar uygulamasına hazır demektir. Astarın amacı, boyaya daha düzgün bir yüzey hazırlamak, sistemin kalınlığını artırarak koruyuculuğunun uzun sürmesini sağlamaktır. Ahşap üzerine uygulanabilecek çeşitli astarlar vardır. Birinci kat astardan sonra sıra macun ve ikinci kat astarlama işlemine gelir.
Macun Ve İkinci Kat Astar
Astar uygulandıktan sonra giderilemeyen yüzey arızaları, ahşap çatlakları macun ile doldurulur.
Macun daha önce bahsettiğimiz spatula yardımı ile çekilir. Macun muhakkak astardan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde ham ahşap, macun içindeki reçineyi emerek yapısının bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden macun erken dökülür ve zeminde farklı parlaklıklar oluşabilir. Tekrarlarsak, birinci astardan sonra yüzey hala bozuk ise, macun çekilerek düzgünlük sağlanır, macun
kuruduktan sonra zımpara yapılır, zımparalanmış macun üzerine ikinci kat astar yapılır.

Boyama
Şu ana kadar, boyama öncesi işlemlerden söz edildi. Yani, birinci kat astar, macun ve ikinci kat astar işlemleri tamamlandıktan sonra, tercih edilen sisteme uygun son kat boya tatbikatı ile ahşap yüzeylere uygulanan boya sistemi ve kademeleri tamamlanır. Uygulanacak boya sentetik bir boyadır. (Halk arasında yağlı boya olarak adlandırılır.) Dış yüzeylerde yapılacak uygulamalarda, yarı mat veya mat olanlara göre dayanıklılıkları daha fazla olduğundan özellikle sentetik veya parlak sentetik boyalar tercih edilmelidir.

Ahşabın Verniklenmesi
Vernik bünyesinde renk verici boyar madde bulunmayan, şeffaf olması nedeniyle ahşabın doğal görünümünü kapatmayan, dekoratif bir görüntü veren, yağmur, güneş, mantar, küf, atmosfer şartları, darbe, aşınma gibi etkilere karşı ahşabı koruyan bir malzemedir.

Yüzey hazırlama işlemi daha önce belirttiğimizden farklı değildir. Macun gerekiyorsa, ince ahşap talaşı vernikle karıştırılarak macun kıvamına getirilir ve düzeltilmesi gereken yüzeye uygulanır.
Vernik altına doğal olarak renkli malzeme kullanmak mümkün değildir.

Vernik tatbikatından önce ahşap, çeşitli şeffaf renklerde renklendirilmek istenirse, çeşitli renkleri olan dekoratif tahta koruyucu ile ilk doyurma ve renklendirme işlemi yapılır. Eğer ahşapta yarı parlak, ipeksi bir görünüm isteniyorsa vernikli tahta koruyucu bu iş için ideal malzemedir. Vernikli tahta koruyucu ahşabın dokusunu gizlemeden ipeksi görünüm verir ve ahşabın direncini artırır. Eğer daha parlak bir görüntü istenirse, ahşabın dekoratif tahta koruyucu ile doyurularak üzerine yat verniğinin 2 veya 3 kat uygulanması bu ihtiyaca cevap verecektir. Yat verniğinin 2-3 kat uygulanması sırasında her kattan önce bir alttaki katı zımparalamak bir sonraki katın yapışmasını mükemmelleştirecektir.

kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder