16 Aralık 2012 Pazar

obezite toplum olduk

Sürekli şişmanlayan bir toplum olduk. Obezite Türk kadınları arasında yüzde 41 oranlarında, erkeklerde ise bu oran yüzde 21′lerde…

Sindirim sistemi ve karaciğer hastalıkları uzmanı hekimlerin mezuniyet sonrası en önemli toplantılardan biri olan Çapa Gatroenterohepatoloji günlerinin dokuzuncusu İstanbul’da gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı tarafından düzenlenen toplantıda, sindirim sistemi ve karaciğer ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgili bilgiler güncellenerek, son bir yıl içinde ortaya çıkan en yeni tanı ve tedaviler tartışıldı.

2 gündür devam eden oturumlarla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, Türk toplumun en büyük sorunlarından birisinin obezite olduğunu belirterek, “Maalesef sürekli şişmanlayan bir toplumuz. Obezite Türk kadınları arasında yüzde 41 oranlarında. Maalesef kadınlarımız şişman, erkeklerde ise bu oran yüzde 21′lerde. Bu konuda önlemler alınmalı. Artan fastfood mutfağı da bunun en önemli gerekçelerinden birisi. Dolayısıyla sağlıklı beslenme ile bu sorunlar azaltılabilir” dedi.

HEPATİT B ORANLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Kaymakoğlu, Türkiye’de Hepatit B virüsünün taşıyıcılığının azaldığına dikkat çekerek, buna karşılık yağlı karaciğer hastalığının arttığını söyledi. 1980 ve 1990 yıllarında yapılan araştırmalarda Hepatit B virüsü taşıyıcılığının yüzde 6′lar civarında bulunduğunu belirten Kaymakoğlu, “Ancak son yapılan kapsamlı araştırmada bu rakamın 3,9 oranlarına gerilediğini gördük. Ancak bunun nedeni aşılar değil. Son yapılan araştırmada, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğinde Türkiye genelindeki 5 bin 465 erişkin taramadan geçirildi. Yani son yapılan araştırmanın sonuçları daha gerçekçi” dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynel Mungan da, toplumda giderek artan mide rahatsızlıklarının birçoğunun dengesiz beslenme ve stres sonucu oluştuğuna dikkat çekerek, ağrı kesici ilaçların gereksiz kullanılmasının da birçok mide rahatsızlığına neden olduğunu söyledi. Mungan, “Ağrı kesici ilaçlar gereksiz yere kullanılmamalıdır. Bitkisel ilaçların birçoğunda içindeki etken maddesinin hangi miktarda olduğunu bilmiyoruz. Bu nedenle kullanılmasını sıklıkla önermiyoruz. Ancak belli bir madde belli oranlarda sanayide ortaya çıkmışsa kullanılabilir” dedi.

ÜLSER HASTASI AZALIYOR, REFLÜ HASTASI ARTIYOR

Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Filiz Akyüz ise son yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de ülser hastalığının azaldığının, buna karşılık reflü rahatsızlığının ise arttığını söyledi. Akyüz, “Türkiye genelinde son 20 yılda ülser hastalığının azaldığını görüyoruz. Bunun nedeni helikobakterinin azalması. Reflü hastalığı ise giderek artıyor. Bunda fastfood mutfağının giderek yaygınlaşmasının büyük önemi var” diye konuştu.

İHA


2 yorum: