7 Haziran 2011 Salı

Çavdar Ekmeği Yapılışı

ÇAVDAR EKMEĞİ YAPILIŞI,kendi ekmeğini kendin yap,çavdar ekmeği sağlık açısından francala ekmelere göre daha sağlıklıdır,
EKMEK YAPIMI,
Malzemeler
- 1 su bardağı su
- yarım paket yaş maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 4 su bardağı çavdar unu (yaklaşık 450 gr)
- 1 yemek kaşığından biraz az tuz
- 1 su bardağı ayıklanmış siyah zeytin veya yeşil zeytin
- yarım su bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
Ilık suya yaş maya ve tozşeker eklenerek karıştırılır. 5 dakika dinlendirilir ve tekrarkarıştırılır. Üzeri köpülenene kadar bekletilir. Hamur yoğurma kabına un ve tuz karışımı alınır ve ortasına mayalı su konur. 5 dakika yoğrulur. Kabın üzerine nemli bez örtülerek hamur iki misli kabarana kadar bekletilir. Hamur kabarınca zeytin ve ayçekirdeği eklenerek yoğrulur. Küçük ekmekler yada istenilen şekil verilerek üzerine un serpilir. En son olarak buçakla çizikler atılır ve 180-200Cde önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Ekmekler pişerken fırına ısıya dayanıklı bir kapla su konur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder