14 Ekim 2011 Cuma

İstakoz

                                                      istakoz nasıl pişirilir
Istakozlar ve diğer kabuklular, kendilerinde doğal olarak bulunan zararlı bakteriler içerirler. Istakoz öldüğünde bu bakteri hızla çoğalıp pişirilmeyle yok edilemeyecek toksinler salabilir. Bu yüzden de ıstakozu canlı pişirerek gıda zehirlenmesi şansını azaltıyorsunuz. Tamam, bu insanlar için iyi bir şey fakat ya ıstakoz? Söylenilene göre ıstakozların gerçek bir beyni yok, bu yüzden de acıyı hissedemiyorlar. Bizim gibi bir şeylerin farkında olmadıkları bile söylenilebilir fakat fiziksel ve hormonal olarak doku zedelenmesine reaksiyon gösteriyorlar. Öyleyse acıyı bir seviyeye kadar hissedebiliyorlar. Aslında kanda salgılanan hormon, kortizol, insanların acı çektikleri hormonla aynı. Fakat sıkıntının en görünür işareti, bir kaçış refleksi olarak gelişen kuyruk titremesidir. Maine Üniversitesi araştırmacıları, kaynayan suyun içine atılmadan önce buzun üzerinde 15 dakika bekletilen ıstakozların kısa bir süre (20 saniye) için kuyruklarını titrettiklerini saptadı. Ancak popüler şehir efsanesinin aksine ıstakozu önce soğuk sonra kaynayan suya koymak hayvanda anestezi etkisi yaratmıyor ve acısını daha da uzatıyor.
                                             istakoz nasıl ayıklanır,ıstakoz ayıklamanın püf noktaları nedir.
  • Ters çevrilen ıstakoz karın kısmının her iki yanından kuyruğa doğru kesilir.

  • Kenarları kesilmiş kabuk kısmı kaldırılarak et kısmı açığa çıkarılır.

  • Ortaya çıkmış olan et kısmı, bozulmadan bütün olarak çıkarılır.Koyu damarlar alınır.

  • Kıskaçlar, ete zarar vermeden hemen alt kısımlarından kesilir.

  • Küçük kıskaç, büyük parçadan beyaz olan iç kısmıyla birlikte çekilerek alınır.Büyük parça içinde geri kalan et, tek parça halinde çıkarılır.

  • istakoz nasıl yenir
    1) Öncelikle kıskaçları çevirerek vücut bölümünden ayırın.

    2) Özel ıstakoz kıracağı yada fındık kıracağı ile kıskaçları şekildeki gibi kırın ve içerisindeki eti çıkartın.

    3) Vücut kısmını kuyruk kısmından şekildeki gibi döndürerek koparın.

    4) Kuyruğun alt kısmını kuyruk bölümünden kopartın.

    5) Çatal yardımı ile kuyruğun içerisindeki eti çıkartın.

    6) Sırtını gövdesinden ayırın.

    7) Kolları vücudundan ayırdıktan sonra ıstakoz şekildeki gibi ikiye bölünür böylelikle ıstakozun ciğerine ulaşabilirsiniz.

    8) Son olarakta kollardaki eti üfleme yolu ile iterek afiyet ile yiyin.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder