23 Ekim 2011 Pazar

KISIR

Kısır için çok farklı tarifler var; bildiğim kadarıyla kavrulmuş kuru soğan ekleyen, salata malzemelerini az tutup baharatları çeşitlendirip arttıran tarifler mümkün. Ama kısıra en yakışan bence nar ekşisi… Ama nar ekşisi eklediğinizde limon suyu miktarını azaltmaya dikkat edin yoksa kısırınız çok ekşi olabilir.
Kısır bana hem leziz hem de çok bulunan ve doyuran malzemelerle yapıldığı için bolca yediğimiz üniversite yıllarındaki kısır günlerini hatırlatıyor. Hafta sonları ara sıra bir araya geldiğimiz arkadaşlarla güzel bir çay ve sohbet eşliğinde resmen yuttuğumuz o kısırların tadını pek bulamasam da, hepinize bol dostlu, sohbetli leziz bir kısır dilerim, şimdiden afiyet olsun…
Malzemeler:
  • 2 su bardağı ince bulgur,
  • 2 su bardağı kaynamış su,
  • 5-6 adet kıvırcık yaprağı,
  • 5-6 adet taze soğan,
  • 2 adet salatalık (isteğe bağlı),
  • 2 domates,
  • 1 adet havuç,
  • 3-4 diş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 kahve fincanı limon suyu,
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 2 yemek kaşığı pul biber,
  • 1 yemek kaşığı karabiber,
  • 1 yemek kaşığı nane,
Hazırlanışı:
İlk olarak geniş, çukur ve kapaklı bir kaba ayıklanmış ince bulgur ve üzerine kaynar su eklenerek kapağı kapatılır ve bulgurların suyunu çekmesi beklenir. Bu sırada kıvırcık, taze soğan, salatalık, maydanoz ve süslemek için kullanacağımız domatesler yıkanıp doğranır. Süslemek için havuçlar rendelenir. (Yeşillikler ince ince, salatalıklar zar gibi ve domateslerde yuvarlak dilimler olarak doğranır. Süslemek için salatalıktan 1-2 dilim ayırabilirsiniz.) Geniş bir bardak içinde yağ, salça, limon suyu, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırarak bir sos hazırlanır, ılımış ve suyunu iyice çekmiş olan bulgurun üzerine eklenerek iyice yoğrulur. İsteğe göre limon, yağ ve tuz miktarları arttırılabilir. Üzerine baharatlardan istenenler ve salata malzemeleri eklenerek servis tabağına alınır ve süslenerek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder